Logo Douma Trappen foto trap
© 2019 SkarWeb

Houtsoorten

Alle hout wordt ingekocht bij zorgvuldig geselecteerde houthandels. Belangrijk is dat het hout op de juiste manier wordt verkregen en aan het volgende keureis voldoet:

VVNH - Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen

De meest toegepaste houtsoorten zijn:

Beuken hout
Beuken (Fagus sylvatica) heeft een regelmatige en dichte structuur. De tot 4 mm hoge stralen zijn op het langsvlak meestal duidelijk te zien. Het kernhout is witachtig tot lichtbruin, nadonkerend tot licht-geelbruin. (links blank en rechts gestoomd)
Eiken hout
Eiken (Quercus petraea) heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spinthout. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende "spiegels" veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat.
Esdoorn maple hout
Esdoorn (Maple) (Acer platanoides) is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt. Over het algemeen vertoont het hout een gelijkmatige structuur. Kenmerkend zijn de kleine spiegeltjes op het kwartierse vlak en de enigszins zijdeachtige glans.
Essen hout
Essen (Fraxinus excelsior) heeft zeer breed spinthout waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of lichtgeelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur. Essen staat bekend om zijn taaiheid.
Grenen hout
Grenen (Pinus sylvestris) is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt scherp af tegen het 50-100 mm brede spinthout dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het spinthout kan soms, meestal plaatselijk, enigszins donkerder dan normaal gekleurd zijn. Grenen is harshoudend.
Iroko hout
Iroko (Milicia excelsa) vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met teak en wordt daarom wel eens met de naam iroko-teak, Afrikaans teak en kambala-teak aangeduid. Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones. Nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin.
Mahonie hout
Mahonie (Swietenia macrophylla) is een fraaie, vaste, zachte, taaie, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurig, roze, rood tot roodbruin, nakleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed. Bewerkt droog mahonie heeft een lichtroze kleur, onder invloed van licht verkleurt dit snel naar fraai roodbruin. Het spinthout is wit tot geel.
Merbau hout
Merbau (Intsia bijuga) is geel tot oranjebruin, nadonkerend tot bruin of donkerroodbruin. Ook komen soms zwartachtige zones in het hout voor. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en vertoont geen bepaalde tekening. Geschaafd hout vertoont vaak een fraaie glans.
Vuren hout

Vuren (Picea abies) is bijna wit tot bleekgeelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Vuren is harshoudend, maar de opvallende harsgeur zoals die bij grenen voorkomt, ontbreekt. Vuren kan voor ontzettend veel doeleinden worden toegepast. De variatie in kwaliteit is bij deze houtsoort groot en daarom zal de kwaliteit in de regel het gebruiksdoel bepalen.

Foto's van trappen Douma Sint Nicolaasga
Foto's van trapstijlen Douma Sint Nicolaasga
Douma's Trappenfabricage St. Nicolaasga b.v.
Bovenkruier 1
8521 MG Sint Nicolaasga
Tel: 0513 - 431 322
Fax: 0513 - 431 900
Email: info@doumatrappen.nl